Panasonic


Ime Panasonic sinonim je za inovaciju, kvalitetu, brojne mogućnosti i lakoću upotrebe, a filozofija i misija kompanije ustanovljena još 1929. vrijedi i danas: "Prepoznavajući našu odgovornost kao industrijalaca, sebe posvećujemo progresu i razvoju društva, dobrobiti ljudi kroz poslovne aktivnosti, tako povećavajući kvalitetu života" (Konosuke Matsushita).

Panasonic je 1918. godine osnovao Kōnosuke Matsushita kao dobavljač džepnih svjetiljki. Godine 1927. započeo je proizvoditi svjetiljke za bicikle, prvi proizvod koji je prodavao pod markom National. Tijekom Drugog svjetskog rata tvrtka je upravljala tvornicama u Japanu i drugim dijelovima Azije koje proizvode električne dijelove i uređaje poput svjetiljki, motora, električnih glačala, bežične opreme i prvih vakuumskih cijevi.


Nakon rata, Panasonic se ponovno okupio kao Keiretsu i počeo je opskrbljivati tžište u Japanu radio uređajima i aparatima, kao i biciklima. Godine 1961. tvrtka je počela proizvoditi televizijske serije za tržište SAD-a pod markom Panasonic i proširila upotrebu marke u Europi 1979. godine.

Tvrtka je koristila nacionalnu marku izvan Sjeverne Amerike od pedesetih do sedamdesetih godina prošlog stoljeća (zaštitni znak nije mogao biti korišten u Sjedinjenim Američkim Državama jer je već bio u upotrebi Nacionalnog radija u usko povezanom području proizvoda). Prodavali su televizore, VHS videorekordere, stereo slušalice visoke frekvencije i druge uređaje pod raznim američkim brandovima, kao što su Technics, Emerson, Curtis Mathes i naravno Panasonic. Tvrtka je također razvila liniju kućanskih aparata. Brzi rast rezultiralo je otvaranjem proizvodnih pogona diljem svijeta.

Tvrtka je 1965. godine predstavila stereo zvučnik u Japanu s markom Technics. Ova linija visokokvalitetnih stereo komponenata postala je omiljena u svijetu, a najpoznatije su ploče za reprodukciju, kao što je SL-1200 rekorder, poznat po visokim performansama, preciznosti i izdržljivosti. Tijekom 1970-ih i početkom 1980-ih Panasonic je nastavio proizvoditi visoko kvalitetnu specijaliziranu elektroniku za razna tržišta.

Panasonic Corporation danas je svjetski lider na području razvoja i proizvodnje elektroničkih proizvoda za široki raspon potreba potrošača, kompanija i industrije sa sjedištem u japanskoj Osaki. Dionicama kompanije trguje se na burzama u Tokyu, Osaki, Nagoyi i New Yorku (NYSE simbol: PC).